Zwalcza depresję i wzmacnia chemioterapię
20 grudnia 2008, 23:57Jeden z najsłynniejszych leków świata, Prozac, znacznie zwiększa skuteczność chemioterapii nowotworów - twierdzą izraelscy specjaliści.
Nowa nadzieja dla zawałowców
20 grudnia 2008, 02:10Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, lecz u osób po ataku serca wiele uszkodzeń powstaje dopiero podczas gojenia się mięśnia sercowego. Badacze zidentyfikowali jedno z najważniejszych białek regulujących ten proces.
Nadchodzi "sztuczna krew"?
16 grudnia 2008, 09:59Lekarze pracujący dla amerykańskiej marynarki wojennej otrzymali zgodę na przeprowadzenie testów klinicznych nowego preparatu krwiozastępczego, uzyskanego z krowiej hemoglobiny.
Soczewki dla kota
16 grudnia 2008, 09:22Zakropienie oczu czy uszu czworonożnego pupila to w wielu przypadkach prawdziwa sztuka, tym bardziej należy więc podziwiać właścicieli 15-letniego kota Ernesta, którzy przywrócili mu ostrość widzenia, zakładając soczewki kontaktowe.
Pogoda dla pacjenta
15 grudnia 2008, 02:12Co łączy nowotwór z pogodą? Znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać.
Prosty test przewiduje przedwczesny poród
12 grudnia 2008, 12:35Prosty test pozwala na stwierdzenie, czy kobieta, u której w czasie ciąży przedwcześnie pękną błony płodowe, wyda swoje potomstwo na świat w ciągu 48 godzin. O odkryciu donoszą naukowcy z szwedzkiego Karolinska Institute.
Słabo sypiasz? Uważaj na poziom cukru!
9 grudnia 2008, 01:19Czy sposobem na zwalczenie cukrzycy typu 2 może być zwalczenie problemów ze... snem?
Utrzymać HIV w ryzach
8 grudnia 2008, 00:29Badacze z amerykańskiego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) odkryli, dlaczego organizmy niektórych nosicieli HIV przez długi czas skutecznie opierają się chorobie.
Gen efektu placebo
4 grudnia 2008, 11:21Zespół Tomasa Furmarka z Uniwersytetu w Uppsali odkrył gen, który zwiększa podatność na wystąpienie efektu placebo. Dotąd nikomu się to jeszcze nie udało.
Kraina jedzeniem słynąca
28 listopada 2008, 09:43Twierdzenie, że podawanie jedzenia to sztuka, jest truizmem. Może jednak chodzić o estetyczne ułożenie potrawy na talerzu czy półmisku lub o coś jeszcze bardziej twórczego - o trójwymiarowe pejzaże konstruowane w całości z produktów żywnościowych.